De Geschiedenis van het Bier #1

De Geschiedenis van het Bier #1

Het allereerste bier komt uit Iran

 

Bier heeft over de jaren een belangrijke rol gespeeld bij verschillende volkeren. Van power drank voor de Sumeriërs woonachtig in het huidige Iran tot onderdeel van de dagelijkse maaltijd bij de oude Egyptenaren, en van hygiënischer alternatief voor water in de Europese Middeleeuwen tot nummer één gezelligheidsdrankje in veel soorten en maten in de 21e eeuw. We nemen je mee door de biergeschiedenis.

 

brood

 

Het eerste biertje – bier en brood

 

“Een glas bier is gelijk aan twee boterhammen”. Meestal doelt men dan op het gegeven dat er evenveel calorieën in twee boterhammen zitten als in een glas bier. Deze vergelijking omvat echter meer. Beiden hebben dezelfde bouwstoffen en liggen eigenlijk in het verlengde van elkaar. Het eerste bier is ontdekt door de Sumeriërs (nomaden in hedendaags Iran) die brood in water weekten om het water meer smaak te geven. Hierdoor kwam zetmeel in het water. Op de juiste temperaturen en bij de juiste zuurgraden verandert zetmeel in suiker en aroma’s. In de lucht zweven diverse wilde gisten, waarvoor dit suikerwater de ideale voedingsbodem vormt. De gisten consumeren de suiker; met alcohol en koolstofdioxide als restproduct. Waarschijnlijk heeft iemand in die tijd zijn suikerwater een dag of wat te lang laten staan waardoor het is gaan fermenteren. Deze persoon moet zielsgelukkig geworden zijn toen hij de eerste slokken van zijn over-de-datum-water nam en nog veel gelukkiger toen hij zijn laatste slokken op had. Al dan niet bewust, maar zo moet het 4000 jaar voor Christus ongeveer gegaan zijn. Zo werden de Sumeriërs de eerste bierdrinkers. Deze nomaden waren hun tijd ver vooruit en leerden grassen telen en gebruiken als basis voor brood en bier. Met de uitvinding van de akkerbouw kwam een einde aan hun nomadenbestaan en begon de stedelijke beschaving.

 

 

 

Het bier was slechts in beperkte mate vergelijkbaar met het bier dat we nu drinken. Zij dronken het ook standaard met een rietje. Ze bakten eerst een soort broden, die ze vervolgens in water verkruimelden. De pap die zo ontstond lieten ze vergisten. Soms brachten ze dit verder op smaak met kruiden, honing of dadels. Omdat er in het bier nog allerlei beschimmelde broodkorsten ronddreven, hadden ze rietjes nodig om er optimaal van te kunnen genieten. Zeer tevreden met hun uitvinding (het gaf meer energie dan water en was daarnaast ook vrolijker en lekkerder in gebruik) dronk men steeds vaker bier en maakten over de jaren ook andere volkeren kennis met het drankje. Brood werd in die tijd ook wel gezien als eetbaar bier en bier als drinkbaar brood.

 

 

Volgende week gaan we verder in de tijd en komen de Grieken, Romeinen en Germanen aan bod. En voor nu proost!

 

 

Op het goede leven!

 

img_3961