Bier en zijn glazen – de zoektocht naar het ultieme bierglas

Bier en zijn glazen – de zoektocht naar het ultieme bierglas

img_4219

 

Al jaren voor we met Brouwerij Pinterman begonnen zijn we stevig aan het proeven geslagen om zo veel mogelijk bieren te leren kennen. Een beetje fanaticus zoekt ook het originele glas bij het bier.

 

Bier en bierglazen is een grote liefhebberij.

 

Wij van Pinterman hebben allemaal een mooie collectie  glazen. Van elk twee als het even kan. Of vier bij een glas dat wel heel lekker drinkt. Of van een brouwerij die de eer verdient. Het ziet er goed uit in je (na iedere Meimarkt steeds voller wordende) glazenkast en het is wel extra leuk als je de stenen kelk van Maredsous kunt voorzetten als je bezoek krijgt en een Maredsousje uitschenkt. Of het originele Kasteelbier glas met Kasteel Hounsebrouck in de voet gegraveerd bij een Kasteelbier Bruin.

 

Buiten dat het gewoon geinig is om brouwerij en glas te matchen, doet de vorm van het glas ook veel met de smaak. Hier kwamen we achter tijdens onze zoektocht naar het Pinterman glas. Verschillende biertypen vragen om een ander type glas. Dat merk je snel genoeg als je een Duvel uit een pilsglas drinkt.

 

Even op een rij:
Ondergistende bieren zoals pilsener drink je uit een hoog en smal glas. Het glas loopt van onder naar boven iets breder uit. Deze glazen zijn zeer geschikt voor pils, omdat ze ruimte bieden voor een flinke schuimkraag en het dunne glas zorgt voor een licht mondgevoel.

fluit glas

Abdijbieren worden doorgaans gedronken uit een kelk- of trompetglas. Dit glas loopt breed uit om de aroma’s goed tot hun recht te laten komen. Het glas is breed genoeg om tijdens het nemen van een slok je neus boven het bier te hebben. De dunne schuimlaag houdt de aroma’s in het bier.
kelk glas

 

Zware blonde bieren drinkt men uit een tulpglas. Dit glas loopt eerst breed uit en bolt daarna terug. De terugbolling dient ertoe om de aroma’s vast te houden en goed te verdelen in het glas. Duvel is een voorbeeld van een zwaar blond bier. In het Duvel-glas is op de bodem ook een “D” gegraveerd. Deze oneffenheid op de bodem zorgt voor het constante vrijkomen van koolzuur. Je zou eens moeten proberen om een Duvel in een pilsglas te vergelijken met een Duvel in een tulpglas. Je zult de smaak en aromaverschillen proeven.

chouffe glas

 

Voor Pinterman wilden we graag één universeel glas, dat uiteenlopende bieren mooi uit de verf laat komen. Beter voor de portemonnee en voor de ruimte in je glazenkast. De keuze is uiteindelijk gevallen op het TEKU sommeliersglas. Ontworpen door twee Italiaanse biersommeliers en in 2010 met veel enthousiasme ontvangen in de mondiale brouwwereld. Het is eigenlijk een zeer elegante tussenvorm van het kelkglas en het tulpglas.

 

Dit is (wat ons betreft) het ultieme bierglas.

Pinterman sommeliersglas

 

Het glas is dun, loopt breed uit en is vrij ondiep om alle aroma’s direct naar boven te laten komen. Vervolgens loopt het glas terug om de aroma’s goed te verdelen en in het glas te houden. De hoekige vorm zorgt ervoor dat er makkelijk ‘leven’ in het bier komt. Je hoeft maar even te walsen. Nadat het glas weer smaller geworden is loopt het nog een keer breed uit. Zo komen de aroma’s de neus in zonder dat je er veel van verliest of geuren van buiten het glas ruikt. Los van het type bier, wanneer je het volledige smaakkarakter van een bier het beste wil beoordelen, is dit glas je vriend.

 

Test het glas in de verschillende cafés waar Pinterman geschonken wordt en word ook fan!

 

OP HET GOEDE LEVEN!

 

.

img_4130