De Kunst van het Bier Brouwen #2

De Kunst van het Bier Brouwen #2

Na het Brouwproces deel 1 waarin het schroten en maischen werd beschreven, kan je vandaag lezen hoe het verder gaat. Na het maischen volgt het volgende belangrijke proces, namelijk het koken.

 

Koken

Bij het koken wordt de wort aan de kook gebracht en de hop toegevoegd naast eventuele anderen ingrediënten naar wens. Hoppen Het brouwproceszorgen voor de bittere smaak en de houdbaarheid van het bier. Hoppen kunnen globaal worden ingedeeld in 2 categorieën: bitterhoppen en aromahoppen. Het verschil tussen de 2 hoppen is voornamelijk in de gebruikswijze. Een bitterhop wordt gedurende de hele brouw meegekookt en geeft een sterk bittere smaak. Vaak heeft het een hoog alphazuur percentage. Hoe hoger de bitterheid van de hop, hoe hoger het alpha-zuur. Hoe langer de kooktijd, hoe meer alpha-zuur er vrij komt. Van het aroma van deze hop blijft vaak weinig over. Een aromahop zit een stuk lager in alpha-zuur percentage en daarmee zachtere bittereigenschappen. Bij dit type hoppen zijn de bijsmaken van belang, die een fruitig, bloemig of kruidig aroma geven. Wanneer je aan de verschillende hoppen uit de zakjes ruikt, merk je de verschillen. Belangrijk bij aromahoppen is dat je ze niet te lang meekookt, anders vervliegen de aroma’s. Aromahoppen worden meestal pas aan het einde van het kookproces toegevoegd, bitterhoppen vanaf het begin. Het toevoegen van de hops luistert behoorlijk nauw, want een teveel of te weinig aan hops maakt dat je bier te veel of te weinig bitter is en daardoor uit balans raakt. Een gratis software programma zoals Brouwvisie kan je hierbij helpen precies te berekenen hoeveel gram hop je nodig hebt voor de gewenste bitterheid. Na het koken koelt men het bier.

 

Dry-hoppen is een techniek die aan populariteit heeft gewonnen de laatste jaren, waarbij aromahoppen worden toegevoegd nadat het bier gekoeld is. De bittergift van de hoppen is dan minimaal, maar de aroma’s komen wel vrij. Dit kan zorgen voor een extra fruitige of kruidige smaak.

 

De hopplant is overigens familie van de cannabis sativa plant. Ook voor het brouwen van bier worden enkel de vrouwelijke planten gebruikt die tevens cannabinoïden bevatten. Een hoppig bier heeft daardoor vaak ook een meer rustgevend effect dan minder hoppige bieren.

 

Koelen

Nadat het wort gekookt is moet het bier zo snel mogelijk gekoeld worden naar een temperatuur beneden de 20°C. Het wort is zeer gevoelig voor infecties tussen de 40 en 20°C. Na koeling is het wort op de ideale temperatuur om de gist zijn werk te laten doen. De gist zorgt ervoor dat vergistbare suikers en zuurstof worden omgezet naar alcohol en geeft CO2 en aroma’s. Op het gistvat wordt een waterslot gezet zodat er geen stoffen het vat in kunnen maar CO2 het vat wel uit kan. Er vindt voor het toevoegen van de gist nog beluchting van de wort plaats, zodat er voldoende zuurstof aanwezig is in het bier om de gist goed te laten werken. Veel doe het zelvers gebruiken hier een aquariumpompje voor.

naamloos5

 

Vergisting

Dan volgt de vergisting, de derde en laatste belangrijke stap. De vergisting duurt zo’n drie weken en bestaat meestal uit twee delen. Het eerste deel duurt ongeveer twee weken waarbij het gistvat op de ideale temperatuur wordt gebracht voor de gist om zijn werk te doen (meestal tussen 18-25 graden Celsius). Twee weken is vaak voldoende om alle suikers te laten vergisten. De derde en laatste week wordt de temperatuur omlaag gebracht tot 3 graden zodat de gisten en reststoffen beslaan en naar de bodem zakken om tot een zo helder mogelijk bier te komen. Na die derde week kan het bier gebotteld worden.

 

naamloos7
Bij Pinterman maken we gebruik van nagisting op fles. Nagisting op de fles betekent dat er nog gisten aanwezig zijn in het bier. Door toevoeging van extra suiker tijdens het bottelen heeft de gist weer voeding waardoor er koolzuur en een beetje extra alcohol in het bier komt. Ook dit proces vraagt nog zo’n twee weken tijd.

 

 

In totaal ben je dan zo’n vijf weken verder, en kan er geproefd worden!

 

 

Op het goede leven!

 

Optimaal genieten