Het verschil tussen fles en fust

Het verschil tussen fles en fust

“Wat heb je op de tap?” is een van de meest gestelde vragen aan de barman (of –vrouw natuurlijk).
Nederlanders drinken graag bier van de tap. Wij van brouwerij Pinterman vroegen ons af wat het verschil nu was tussen tap en fles bier en hebben daarom 500 liter van onze Gouden Collega op fust om te testen. Natuurlijk hebben we dit niet gedaan zonder wat vooronderzoek.

Pinterman sommeliersglas
Pinterman sommeliersglas

Een van de belangrijkste processen tijdens het brouwen van bier is het vergisten. Gist is een levend organisme dat suikers omzet in alcohol en koolzuur. Het proces van het maken van bier op fust en bier op fles verloopt op de dag dat het bier gebrouwen wordt precies hetzelfde. Aan het einde van de dag zit er mooi bier in wording in het gistvat en dit gaat de gistruimte in om te vergisten. Na een week of drie zijn de suikers omgezet in alcohol en koolzuur. Het koolzuur laat men ontsnappen zodat je eigenlijk een ‘plat’ bier hebt.
Op het moment dat het bier in de fles gedaan wordt voegen we nog wat suiker toe en zo start een nieuwe vergisting op de fles. Bij deze nieuwe vergisting komt er nieuw koolzuur op de fles samen met wat alcohol en extra aroma’s. Lekker!
Als het bier op fust gedaan wordt vindt deze extra vergisting (meestal) niet plaats maar wordt er een koolzuurfles op de tapinstallatie aangesloten. Wij hebben echter de mogelijkheid gezien om toch een vergisting op fust te laten plaatsvinden. Dit zou het kwaliteit en smaakverschil minimaal moeten maken. We zijn heel benieuwd wat jullie vinden van het bier op fust!

Onze Gouden Collega is vanaf oktober 2016 op fust te krijgen, we laten jullie nog weten waar!