Pinterman

Nieuws en evenementen

Nieuws en evenementen

 • De Kunst van het Bier Brouwen #2 2 september, 2017

  Na het Brouwproces deel 1 waarin het schroten en maischen werd beschreven, kan je vandaag lezen hoe het verder gaat. Na het maischen volgt het volgende belangrijke proces, namelijk het koken.

   

  Koken

  Bij het koken wordt de wort aan de kook gebracht en de hop toegevoegd naast eventuele anderen ingrediënten naar wens. Hoppen Het brouwproceszorgen voor de bittere smaak en de houdbaarheid van het bier. Hoppen kunnen globaal worden ingedeeld in 2 categorieën: bitterhoppen en aromahoppen. Het verschil tussen de 2 hoppen is voornamelijk in de gebruikswijze. Een bitterhop wordt gedurende de hele brouw meegekookt en geeft een sterk bittere smaak. Vaak heeft het een hoog alphazuur percentage. Hoe hoger de bitterheid van de hop, hoe hoger het alpha-zuur. Hoe langer de kooktijd, hoe meer alpha-zuur er vrij komt. Van het aroma van deze hop blijft vaak weinig over. Een aromahop zit een stuk lager in alpha-zuur percentage en daarmee zachtere bittereigenschappen. Bij dit type hoppen zijn de bijsmaken van belang, die een fruitig, bloemig of kruidig aroma geven. Wanneer je aan de verschillende hoppen uit de zakjes ruikt, merk je de verschillen. Belangrijk bij aromahoppen is dat je ze niet te lang meekookt, anders vervliegen de aroma’s. Aromahoppen worden meestal pas aan het einde van het kookproces toegevoegd, bitterhoppen vanaf het begin. Het toevoegen van de hops luistert behoorlijk nauw, want een teveel of te weinig aan hops maakt dat je bier te veel of te weinig bitter is en daardoor uit balans raakt. Een gratis software programma zoals Brouwvisie kan je hierbij helpen precies te berekenen hoeveel gram hop je nodig hebt voor de gewenste bitterheid. Na het koken koelt men het bier.

   

  Dry-hoppen is een techniek die aan populariteit heeft gewonnen de laatste jaren, waarbij aromahoppen worden toegevoegd nadat het bier gekoeld is. De bittergift van de hoppen is dan minimaal, maar de aroma’s komen wel vrij. Dit kan zorgen voor een extra fruitige of kruidige smaak.

   

  De hopplant is overigens familie van de cannabis sativa plant. Ook voor het brouwen van bier worden enkel de vrouwelijke planten gebruikt die tevens cannabinoïden bevatten. Een hoppig bier heeft daardoor vaak ook een meer rustgevend effect dan minder hoppige bieren.

   

  Koelen

  Nadat het wort gekookt is moet het bier zo snel mogelijk gekoeld worden naar een temperatuur beneden de 20°C. Het wort is zeer gevoelig voor infecties tussen de 40 en 20°C. Na koeling is het wort op de ideale temperatuur om de gist zijn werk te laten doen. De gist zorgt ervoor dat vergistbare suikers en zuurstof worden omgezet naar alcohol en geeft CO2 en aroma’s. Op het gistvat wordt een waterslot gezet zodat er geen stoffen het vat in kunnen maar CO2 het vat wel uit kan. Er vindt voor het toevoegen van de gist nog beluchting van de wort plaats, zodat er voldoende zuurstof aanwezig is in het bier om de gist goed te laten werken. Veel doe het zelvers gebruiken hier een aquariumpompje voor.

  naamloos5

   

  Vergisting

  Dan volgt de vergisting, de derde en laatste belangrijke stap. De vergisting duurt zo’n drie weken en bestaat meestal uit twee delen. Het eerste deel duurt ongeveer twee weken waarbij het gistvat op de ideale temperatuur wordt gebracht voor de gist om zijn werk te doen (meestal tussen 18-25 graden Celsius). Twee weken is vaak voldoende om alle suikers te laten vergisten. De derde en laatste week wordt de temperatuur omlaag gebracht tot 3 graden zodat de gisten en reststoffen beslaan en naar de bodem zakken om tot een zo helder mogelijk bier te komen. Na die derde week kan het bier gebotteld worden.

   

  naamloos7
  Bij Pinterman maken we gebruik van nagisting op fles. Nagisting op de fles betekent dat er nog gisten aanwezig zijn in het bier. Door toevoeging van extra suiker tijdens het bottelen heeft de gist weer voeding waardoor er koolzuur en een beetje extra alcohol in het bier komt. Ook dit proces vraagt nog zo’n twee weken tijd.

   

   

  In totaal ben je dan zo’n vijf weken verder, en kan er geproefd worden!

   

   

  Op het goede leven!

   

  Optimaal genieten

 • De Kunst van het Bier Brouwen #1 28 juni, 2017

  In de geschiedenis van het bier heb je kunnen lezen wat de hoofdingrediënten van bier zijn: water en granen. Het brouwen van bier begint met het kiezen van de samenstelling van de verschillende granen, of beter gezegd mouten. Met de dichtheid van de mouten in de brouw bepaal je de zwaarte en volheid van je bier. Bij het brouwen van een dubbel houdt men een verhouding van ongeveer 1 kilo mout per 4 liter water aan, bij een tripel is deze verhouding eerder 1:3. De gebruikte mouttypen zorgen voor het basiskarakter van het bier en maken dat je bijvoorbeeld een herfstbok, een weissener of een blond bier brouwt.

   

  Mouten

  Een mout is een graan/gerstkorrel die op het punt van uitkomen stond en op dat moment gedroogd is. Op dat moment staat alle zetmeel binnen de korrel paraat om de groei van het beginnende plantje te faciliteren. Door het drogen komen al deze processen stil te staan. Dit drogen kan op lage temperatuur, dan krijg je een bleke mout, zacht van smaak, zoals gebruikt bij het brouwen van pilsener. Op hoge temperatuur krijg je donkere kleuren en meer gebrande smaaktonen, zoals van koffie of chocola. De Guinness is een perfect voorbeeld van een met donkere mouten gebrouwen bier, maar de herfstbok of een dubbel bestaan ook voor een percentage uit donkergebrande mouten.

   

  Kleur van het bier

  De kleur van de mouten worden aangegeven met een EBC-Waarde. EBC staat voor Eurpean Brewery Convenion. Hoe hoger de EBC-waarde, des te zwaarder is de mout gebrand en des te donkerder de kleurgift aan het bier.

  naamloos2

   

  Voordat het echte brouwen kan beginnen moeten de mouten ‘geschroot’ oftewel geplet worden. De voedingsstoffen komen daardoor het beste vrij wanneer ze in water opgelost worden. De geschrote mout wordt aan verwarmd water toegevoegd, binnen een temperatuurspectrum van 45 en 78°C. Dit is het eerste belangrijke proces in bierbrouwen, het maischen.

   

  naamloos3

   

  Maischen

  Tussen de 45 en 78 °C zijn verschillende enzymen werkzaam die zetmeel omzetten naar suikers en eiwitten, de exacte temperatuur bepaalt welk type enzymen het best zijn werk kan doen. Zo kan je als brouwer de smaak van je bier beïnvloeden door de keuzes die je maakt in het verhittingsschema (het maïsschema). Lagere temperaturen zorgen voor relatief veel korte ketens van suikers die makkelijk te consumeren zijn voor de gist tijdens het vergistingsproces. Daarmee maakt de brouwer een droger, zachter en alcoholischer bier, omdat korte ketens van suiker volledig worden omgezet naar alcohol in het bier. Hogere temperaturen geven door het ontstaan van langere suikers juist een meer volle en zoetere eindsmaak. Na verhitting boven de 78 graden gaan de enzymen kapot en stagneren deze processen. Vervolgens worden de mouten van het vocht gescheiden. Je houd dan een suikerwater met smaak over, dit wordt wort genoemd en vormt de basis voor het bier. Het restproduct van de mouten noemen we borstel, die brengen we naar de boer als voer voor de paardjes.

   

  Volgende week komt het koken en de vergisting!

  Op het goede leven!

   

  schermafbeelding-2016-09-12-om-16-17-53

 • De Geschiedenis van het Bier #3 18 mei, 2017

  Dit keer meer over de ontwikkeling van bier in de periode van de late Middeleeuwen tot de industriële revolutie tot nu.

   

  Toen Engeland India vanaf de 17e eeuw stapje bij beetje koloniseerden, hadden de Britten een probleem. Er was daar namelijk geen bier. De Britten dronken in die dagen voornamelijk Pale Ales (bleek bier). Bier was slecht houdbaar bij hoge temperaturen en de lange zeereis bleek een te groot obstakel. Hierop werd een simpele oplossing gevonden; door de hoeveelheid van de toegevoegde hop te verdriedubbelen, nam de houdbaarheid sterk toe. En met succes, het bier kwam onbedorven aan in India. Dit biertype werd de Indian Pale Ale genoemd, en heeft de laatste jaren in Nederland flink aan populariteit gewonnen. De bittere IPA zoals we die kennen is dus uit noodzaak geboren.

   

  De industriële revolutie en de opkomst van pilsener

   

  De belangrijkste technologische ontwikkelingen in het brouwproces kwamen pas na 1800. Kennis van scheikunde en biologie ontwikkelen zich gestaag en vormen de basis van de moderne brouwerij. Rond 1870 ontdekt de Fransman Louis Pasteur de werking van gist. Het boek dat hij hierover schrijft heet ‘Etudes sur la bière’ (Studies inzake bier). Pasteur ontdekt dat als men het bier voor het afvullen verhit tot 70-80°C, diverse bacteriën en gisten sterven en daardoor geen schade aan de smaak van het bier kunnen aanrichten. Dit proces wordt naar hem vernoemd: pasteuriseren.

   

  Ondertussen werd in Tsjechië een nieuw soort bier uitgevonden: een bier dat we nu kennen onder de naam pilsener. Om pils te kunnen brouwen moest het bij lage temperaturen vergisten en lageren. Dat kan in ons land pas effectief rond 1880 met de uitvinding van de koelmachine. Heineken speelde hier op in, durfde innovatief te zijn en werd in korte tijd een wereldmacht op gebied van bierproductie. Voor die tijd moest de brouwer in de winter staven ijs uit sloten, rivieren en meren hakken om het bier ook in de zomer koel te houden. Pils werd razend snel het meest gedronken biertype. Zo zeer zelfs, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw Nederlandse brouwerijen bijna alleen nog maar pils brouwen. Bier en pils zijn in die tijd synoniem geworden.

   

  Speciaalbier – terug naar de traditie

   

  In de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog bereikte de Nederlandse bevolking een dieptepunt in bierconsumptie (maar ook in consumptie van andere alcoholische dranken zoals jenever). In 1949 drinkt de Nederlander gemiddeld niet meer dan 10 liter bier per jaar. Om het tij te keren zette het ‘Centraal Brouwerij Kantoor’ (nu ‘Nederlandse Brouwers’) in de jaren vijftig een reclamecampagne op met de slogan: “Het bier is weer best”. Of het aan de brouwerscampagne ligt of niet, zeker is dat de Nederlander over de jaren na de oorlog steeds meer bier is gaan drinken. Halverwege de jaren zestig werd 40 liter per jaar gedronken. De stijging zette door tot begin jaren negentig, met een top rond de 90 liter, om daarna langzaam te dalen tot zo’n 70 liter per hoofd per jaar op dit moment.

   

  Halverwege de jaren tachtig veranderde het assortiment al en kwam er ook keuze uit enkele niet-pilseners. De vraag naar anders smakende, traditionele bieren uit België nam toe. Het duurde niet lang voordat bestaande en nieuwe kleine brouwerijen ook in Nederland begonnen met het brouwen van speciaalbier. Soms kregen oude recepten nieuw leven, vaak ook verzon een brouwer een creatief nieuw recept. Met name het laatste decennium is de verscheidenheid aan bieren enorm toegenomen. Het is duidelijk te merken in de supermarkt, waar het bierschap lijkt te blijven groeien. Bier wordt anders geconsumeerd. Er is meer waardering voor kwaliteit en in plaats van vijf pilsjes nemen Nederlanders nu vaker twee speciaalbiertjes. Dit enthousiasme voor smaak en beleving blijkt uit de toename van het aantal brouwerijen. Sinds 2015 bestaan er in Nederland (312) meer brouwerijen dan in bierland België (263) waarbij Nederlandse nieuwe brouwerijen bij buitenlanders vooral bekend staan als innovatief, met lef.

   

  Bier heeft al 6000 jaar een duidelijke functie heeft gehad in het levensonderhoud van verschillende volkeren vanwege de voedzame, energierijke en hygiënische karakterstieken. Tegenwoordig is bier, mede door de technische mogelijkheden en natuurlijk de welstand, meer dan ooit een delicatesse. Bier als een beleving, gemaakt om van te genieten.

   

  Net zoals het weekend.

   

  Op het goede leven!

   

  img_3961

   

 • De Geschiedenis van het Bier #2 13 mei, 2017

  Egyptenaren, Grieken, Romeinen en Germanen

   

  Na de uitvinding van bier door de Iraniërs maakten de Egyptenaren ook kennis met deze vondst. De oude Egyptenaren in de tijd van de farao’s waren grote liefhebbers van bier. Mensen van alle rangen en standen dronken bier en het was een hoofdbestanddeel van de dagelijkse maaltijd vanwege de voedzaamheid. Een soort alternatief voor het huidige Brinta of Hero fruitontbijt. Het werd ook gebruikt als offergift aan de goden. Na een overlijden plaatsten de Egyptenaren met bier gevulde gistvaten van hout en gips in het graf, om na de dood geen dorst te krijgen. Naast drank voor de levenden en de doden was bier ook een bestandsdeel van een aantal medische recepten.

   

  De kennis van het brouwen gaven de Egyptenaren door aan de Grieken. Plato schreef: “Het was een wijs man, die bier uitvond”. In zijn ogen bestond het beste dieet voor Grieken uit brood, vlees, groente en bier. De Romeinen leerden het brouwen weer van de Grieken. Zij noemden bier cerevisia, afgeleid van Ceres, de Romeinse godin van de landbouw, en vis, dat Latijn is voor kracht. In het begin van de Romeinse tijd was bier belangrijk, maar tijdens de Romeinse Republiek verdreef wijn het bier van de eerste plaats als meest geconsumeerde drank. Bier was vooral voor de lagere klassen. Romeinen verspreidden de brouwkunst verder naar het noorden. De Germanen waren de eersten, die de tussenstap van het broodbakken oversloegen en ontdekten dat uit ontkiemde en gedroogde graankorrels ook bier te brouwen is. Zij maakten van graan een beslag en lieten dat vergisten.

   

  Beter bier dan water

   

  In de Middeleeuwen werd dagelijks bier gedronken door alle klassen van de samenleving in Noord- en Oost- Europa, waar het moeilijk of onmogelijk was om druiven te verbouwen. Hoewel wijn het meest alledaagse drankje in Zuid-Europa was, bleef bier daar zeer populair bij de lagere klassen van de samenleving. In de vroege Middeleeuwen is het brouwen van bier een huishoudelijke bezigheid, voorbehouden aan vrouwen. Naast brood bakken en wassen, brouwen zij voor het gezin een potje bier. Om in hun levensonderhoud te voorzien, brouwen ook kloosterlingen verschillende bieren. In de tijd van Karel de Grote (rond 800) ontstaan grotere brouwerijen om de hoeveelheden bier te maken die nodig zijn voor het hof en voor grotere huishoudens. Naast het thuisbrouwen komt ook het zogenaamde koopbrouwen door ambachtslieden in gebruik. Hop is in die tijd nog niet bekend. Brouwers brengen het bier op smaak met allerlei kruiden, gruit genoemd. Voorbeelden van kruiden in gruit waren rozemarijn, salie, gagel en laurierbessen. De Middeleeuwer is een dorstig type. Met gemak drinkt iedere man, vrouw of kind 300 liter bier per jaar. Ze weten dat je ziek wordt van het water uit sloten en grachten. Alternatieven als koffie, thee of wijn bestaan nog niet of zijn te duur. Bier was veiliger en voedzamer.

   

   

  Het bier dat de Middeleeuwer dagelijks dronk leek niet erg op het bier dat we nu tot ons nemen. Het bevatte weinig alcohol en smaakte waarschijnlijk vrij zuur door een trage vergisting. Pas vanaf de late Middeleeuwen, toen men hop ontdekte als additief, ging bier meer lijken op het bier van nu. Door de toevoeging van hop blijft bier langer op smaak en vergaat het minder snel. Het voorkomt besmetting door slechte gisten. Hop geeft een bittere smaak aan het bier maar ook een licht fruitig aroma. Naast dat smaak en houdbaarheid er door het hopgebruik op vooruit gingen, gaat er ook het verhaal dat het psychologisch bij-effect van hopgebruik de monniken destijds wel erg goed uitkwam. Hop is namelijk familie van de cannabis sativa plant en zou voor een rustgevend effect zorgen bij zijn consumenten. Met name de monniken die erg worstelden met hun celibaat plukten de vruchten van dit bij-effect.

   

  Volgende week gaan we verder en vertellen we over de ontwikkeling van bier van de late Middeleeuwen tot de Industriële Revolutie tot nu. Geniet je weekend!

   

  Op het goede leven!

   

  img_4219

   

 • De Geschiedenis van het Bier #1 4 mei, 2017

  Het allereerste bier komt uit Iran

   

  Bier heeft over de jaren een belangrijke rol gespeeld bij verschillende volkeren. Van power drank voor de Sumeriërs woonachtig in het huidige Iran tot onderdeel van de dagelijkse maaltijd bij de oude Egyptenaren, en van hygiënischer alternatief voor water in de Europese Middeleeuwen tot nummer één gezelligheidsdrankje in veel soorten en maten in de 21e eeuw. We nemen je mee door de biergeschiedenis.

   

  brood

   

  Het eerste biertje – bier en brood

   

  “Een glas bier is gelijk aan twee boterhammen”. Meestal doelt men dan op het gegeven dat er evenveel calorieën in twee boterhammen zitten als in een glas bier. Deze vergelijking omvat echter meer. Beiden hebben dezelfde bouwstoffen en liggen eigenlijk in het verlengde van elkaar. Het eerste bier is ontdekt door de Sumeriërs (nomaden in hedendaags Iran) die brood in water weekten om het water meer smaak te geven. Hierdoor kwam zetmeel in het water. Op de juiste temperaturen en bij de juiste zuurgraden verandert zetmeel in suiker en aroma’s. In de lucht zweven diverse wilde gisten, waarvoor dit suikerwater de ideale voedingsbodem vormt. De gisten consumeren de suiker; met alcohol en koolstofdioxide als restproduct. Waarschijnlijk heeft iemand in die tijd zijn suikerwater een dag of wat te lang laten staan waardoor het is gaan fermenteren. Deze persoon moet zielsgelukkig geworden zijn toen hij de eerste slokken van zijn over-de-datum-water nam en nog veel gelukkiger toen hij zijn laatste slokken op had. Al dan niet bewust, maar zo moet het 4000 jaar voor Christus ongeveer gegaan zijn. Zo werden de Sumeriërs de eerste bierdrinkers. Deze nomaden waren hun tijd ver vooruit en leerden grassen telen en gebruiken als basis voor brood en bier. Met de uitvinding van de akkerbouw kwam een einde aan hun nomadenbestaan en begon de stedelijke beschaving.

   

   

   

  Het bier was slechts in beperkte mate vergelijkbaar met het bier dat we nu drinken. Zij dronken het ook standaard met een rietje. Ze bakten eerst een soort broden, die ze vervolgens in water verkruimelden. De pap die zo ontstond lieten ze vergisten. Soms brachten ze dit verder op smaak met kruiden, honing of dadels. Omdat er in het bier nog allerlei beschimmelde broodkorsten ronddreven, hadden ze rietjes nodig om er optimaal van te kunnen genieten. Zeer tevreden met hun uitvinding (het gaf meer energie dan water en was daarnaast ook vrolijker en lekkerder in gebruik) dronk men steeds vaker bier en maakten over de jaren ook andere volkeren kennis met het drankje. Brood werd in die tijd ook wel gezien als eetbaar bier en bier als drinkbaar brood.

   

   

  Volgende week gaan we verder in de tijd en komen de Grieken, Romeinen en Germanen aan bod. En voor nu proost!

   

   

  Op het goede leven!

   

  img_3961

 • Waar op te letten bij je thuisproeverij? 28 april, 2017

   

  Vier tips voor het proeven van bier

   

  Stel je hebt een paar schitterende kraftbiertjes in huis gehaald en het moment komt eraan. Vrijdagmiddag, weekend voor de deur en goeie zin om lekker te prúúven. Hierbij 4 tips om je bier het best tot zijn recht te laten komen:

   

  #1 Fles rechtop

   

  Een aanzienlijk deel van het kraftbier is met gisting op de fles. Zo’n fles zet je het liefst minstens een dag voor consumptie rechtop in de koelkast. Dan ontstaat de mogelijkheid dat het gistdepot naar de bodem van de fles zakt. Ook is het bier dan egaal in temperatuur wat de smaakbeleving en het gedrag van de koolzuur goed doet.

   

  #2 Let op de drinktemperatuur

   

  Houd er rekening mee dat de meeste koelkasten een temperatuur van 4°C hebben. Temperatuur van het bier doet erg veel met smaak. De ideale drinktemperatuur is per bier verschillend. Met name bij zwaardere bieren ligt de ideale drinktemperatuur meestal hoger, rond 8° á 12°C. Haal dan het flesje iets eerder uit de koelkast zodat het bier kan opwarmen tot de juiste temperatuur bereikt is.

   

  #3 Gist of geen gist?

   

  Door de nagisting op de fles wordt er een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Hierdoor kan er extra druk ontstaan in de fles. Open het flesje daarom met beleid. Houd bij de start van het schenken het glas schuin zodat het bier langs de binnenzijde van het glas naar beneden stroomt. Langzaam inschenken zodat het gist niet in het glas terecht komt. Stop met schenken zodra je een vlokje gist uit de fles ziet komen.

   

  Het komt ten goede aan de helderheid van het bier als je het gistdepot niet in het glas schenkt. Mocht er, per ongeluk, wel wat gistdepot zijn uitgeschonken? Geen probleem. De smaak zal iets anders zijn, maar de gist is zeker niet schadelijk. Gist is rijk aan vitamine B en daarmee nog gezond ook! In België is het meer gebruikelijk de gist mee te drinken. Zo worden daar bovengistende bieren bij bepaalde cafés zelfs geschonken met een afzonderlijk klein glaasje om de gist los te kunnen proeven en naar wens aan het bier toe te voegen. De mate van gist die je toevoegt aan het bier is een persoonlijke keuze en leuk om mee te experimenteren.

   

  #4 Drinkvolgorde en neutraliseren

   

  En nog een belangrijke tip, let op de volgorde en combinatie van de verschillende bieren die je proeft! Doorgaans is het handig om op te bouwen in alcoholpercentage en donkerte van het bier, maar dat geldt niet altijd. Na een erg bitter biertje moeten je smaakpapillen bijvoorbeeld even revalideren, los van alcoholpercentage of kleur. Tussendoor wat neutraliseren met een stokbroodje met zacht beleg en een glasje water is altijd een aanrader!

   

  Het zijn een paar kleine tips, maar die kunnen er net voor zorgen dat je bier het best tot zijn recht komt. Jij nog goede proeftips? Laat ze weten! En proost voor het weekend!

   

  Op het goede leven!

   

  img_3961

 • Bier en zijn glazen – de zoektocht naar het ultieme bierglas 19 april, 2017

  img_4219

   

  Al jaren voor we met Brouwerij Pinterman begonnen zijn we stevig aan het proeven geslagen om zo veel mogelijk bieren te leren kennen. Een beetje fanaticus zoekt ook het originele glas bij het bier.

   

  Bier en bierglazen is een grote liefhebberij.

   

  Wij van Pinterman hebben allemaal een mooie collectie  glazen. Van elk twee als het even kan. Of vier bij een glas dat wel heel lekker drinkt. Of van een brouwerij die de eer verdient. Het ziet er goed uit in je (na iedere Meimarkt steeds voller wordende) glazenkast en het is wel extra leuk als je de stenen kelk van Maredsous kunt voorzetten als je bezoek krijgt en een Maredsousje uitschenkt. Of het originele Kasteelbier glas met Kasteel Hounsebrouck in de voet gegraveerd bij een Kasteelbier Bruin.

   

  Buiten dat het gewoon geinig is om brouwerij en glas te matchen, doet de vorm van het glas ook veel met de smaak. Hier kwamen we achter tijdens onze zoektocht naar het Pinterman glas. Verschillende biertypen vragen om een ander type glas. Dat merk je snel genoeg als je een Duvel uit een pilsglas drinkt.

   

  Even op een rij:
  Ondergistende bieren zoals pilsener drink je uit een hoog en smal glas. Het glas loopt van onder naar boven iets breder uit. Deze glazen zijn zeer geschikt voor pils, omdat ze ruimte bieden voor een flinke schuimkraag en het dunne glas zorgt voor een licht mondgevoel.

  fluit glas

  Abdijbieren worden doorgaans gedronken uit een kelk- of trompetglas. Dit glas loopt breed uit om de aroma’s goed tot hun recht te laten komen. Het glas is breed genoeg om tijdens het nemen van een slok je neus boven het bier te hebben. De dunne schuimlaag houdt de aroma’s in het bier.
  kelk glas

   

  Zware blonde bieren drinkt men uit een tulpglas. Dit glas loopt eerst breed uit en bolt daarna terug. De terugbolling dient ertoe om de aroma’s vast te houden en goed te verdelen in het glas. Duvel is een voorbeeld van een zwaar blond bier. In het Duvel-glas is op de bodem ook een “D” gegraveerd. Deze oneffenheid op de bodem zorgt voor het constante vrijkomen van koolzuur. Je zou eens moeten proberen om een Duvel in een pilsglas te vergelijken met een Duvel in een tulpglas. Je zult de smaak en aromaverschillen proeven.

  chouffe glas

   

  Voor Pinterman wilden we graag één universeel glas, dat uiteenlopende bieren mooi uit de verf laat komen. Beter voor de portemonnee en voor de ruimte in je glazenkast. De keuze is uiteindelijk gevallen op het TEKU sommeliersglas. Ontworpen door twee Italiaanse biersommeliers en in 2010 met veel enthousiasme ontvangen in de mondiale brouwwereld. Het is eigenlijk een zeer elegante tussenvorm van het kelkglas en het tulpglas.

   

  Dit is (wat ons betreft) het ultieme bierglas.

  Pinterman sommeliersglas

   

  Het glas is dun, loopt breed uit en is vrij ondiep om alle aroma’s direct naar boven te laten komen. Vervolgens loopt het glas terug om de aroma’s goed te verdelen en in het glas te houden. De hoekige vorm zorgt ervoor dat er makkelijk ‘leven’ in het bier komt. Je hoeft maar even te walsen. Nadat het glas weer smaller geworden is loopt het nog een keer breed uit. Zo komen de aroma’s de neus in zonder dat je er veel van verliest of geuren van buiten het glas ruikt. Los van het type bier, wanneer je het volledige smaakkarakter van een bier het beste wil beoordelen, is dit glas je vriend.

   

  Test het glas in de verschillende cafés waar Pinterman geschonken wordt en word ook fan!

   

  OP HET GOEDE LEVEN!

   

  .

  img_4130

 • Pinterman’s Bierkronieken 1 april, 2017

  De komende weken nemen we je in een 7-delige blog mee in de wereld van het bier. We gaan vertellen over de geschiedenis van bier, het brouwproces en over glaswerk. Je wordt wat wijzer zodat je meteen bij de vrijdagmiddagborrel de blits kan maken met jouw bierkennis. Daarbij krijg je al dorst van het lezen over bier zodat die eerste dadelijk extra goed smaakt.


  Bier en zijn glazen – de zoektocht naar het Pinterman glasOptimaal genieten

  Zoveel bieren en zoveel glazen. Waarom zijn al die verschillende soorten glaswerk er eigenlijk? Waarom zit pils vaak in een hoog en smal glas terwijl abdijbieren vaak in een kelk of trompetglas zitten? Wat maakt het Duvel glas zo bijzonder? En waarom heeft Pinterman gekozen voor sommeliersglazen? We kunnen alvast verklappen dat dat niet alleen maar is omdat ze mooi zijn.

   

  Tips voor bij het proeven

  Er zijn in Nederland nog nooit zo veel verschillende bieren op de markt geweest. Van de klassieke Belgische bieren tot de Kraft brouwerijen die vooral de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. Van pils tot quadrupel; er valt enorm veel te beleven aan bier. We maken je wegwijs in het proeven van bier en leggen je uit hoe een bier goed tot z’n recht komt.

   


  De Geschiedenis van het Bier

  We gooien er een kleine 6000 jaar biergeschiedenis tegenaan. Hoe is het bier uitgevonden en hoe heeft het zich ontwikkeld door de eeuwen (millennia) heen? Welke volkeren genoten er allemaal van het gerstenat? Via de Sumeriërs en Egyptenaren, langs Romeinen en monniken, van Beieren naar Tilburg.

   

  Het BrouwprocesHet brouwproces

  In het laatste deel van deze blogserie nemen we je mee naar het brouwproces. We leggen uit wat mouten en hops doen, wat maischen en schroten is. En waarom er gekookt, gefilterd en vergist wordt. Na het lezen van deze blog weet je hoe bier gebrouwen wordt en zou je
  zelf aan de slag kunnen!

   

  De komende weken posten we elke vrijdagmiddag een kort verhaal. Met leuke weetjes en tips rondom bier om met goede zin aan je weekend te beginnen.

   

  Op het goede leven!

  .

  img_3961

   

 • Pierewaaien met Pinterman 15 november, 2016

  pierewaaien
  Niek Willems deed een oproep in een Column in Stadsgezicht. “Tilburg, laten we alsjeblieft vroeger op stap gaan”. Er werd door veel mensen op dit artikel gereageerd en het werd vaak gedeeld, hier speelt dus iets zouden we kunnen concluderen.
  Afgelopen vrijdag worden Nieks gebeden in het zelfde stadsgezicht verhoord. En wel in de vorm van het nieuwe feestje Pierewaaien in Kaffee Lambiek.

  Het doel van Pierewaaien is samenscholen. Gewoon met z’n allen van de kroeg je huiskamer maken. Aan de toog hangen en sterke verhalen vertellen. De banken aan de kant schuiven en een dansvloer maken. Met muziek uit alle uithoeken van de wereld en het bier gewoon uit de stad. Niet te moeilijk doen en doen waar je zin in hebt. Mooier wordt het niet!

  De mannen achter Pierewaaien (Rene Beniers en Bastiaan Beszelsen) faciliteren de avond. Ze zorgen voor DJ’s, een decor, gameconsoles en daarbij hoort natuurlijk ook een glas bier waar je blij van wordt. Dus wij zijn als Tilburgse brouwers van de partij op deze avond met de Gouden Collega van de tap. We zien jullie op vrijdag 2 december om 21:00 bij Kaffee Lambiek.

  Op het goede leven!

 • Het verschil tussen fles en fust 11 oktober, 2016

  “Wat heb je op de tap?” is een van de meest gestelde vragen aan de barman (of –vrouw natuurlijk).
  Nederlanders drinken graag bier van de tap. Wij van brouwerij Pinterman vroegen ons af wat het verschil nu was tussen tap en fles bier en hebben daarom 500 liter van onze Gouden Collega op fust om te testen. Natuurlijk hebben we dit niet gedaan zonder wat vooronderzoek.

  Pinterman sommeliersglas
  Pinterman sommeliersglas

  Een van de belangrijkste processen tijdens het brouwen van bier is het vergisten. Gist is een levend organisme dat suikers omzet in alcohol en koolzuur. Het proces van het maken van bier op fust en bier op fles verloopt op de dag dat het bier gebrouwen wordt precies hetzelfde. Aan het einde van de dag zit er mooi bier in wording in het gistvat en dit gaat de gistruimte in om te vergisten. Na een week of drie zijn de suikers omgezet in alcohol en koolzuur. Het koolzuur laat men ontsnappen zodat je eigenlijk een ‘plat’ bier hebt.
  Op het moment dat het bier in de fles gedaan wordt voegen we nog wat suiker toe en zo start een nieuwe vergisting op de fles. Bij deze nieuwe vergisting komt er nieuw koolzuur op de fles samen met wat alcohol en extra aroma’s. Lekker!
  Als het bier op fust gedaan wordt vindt deze extra vergisting (meestal) niet plaats maar wordt er een koolzuurfles op de tapinstallatie aangesloten. Wij hebben echter de mogelijkheid gezien om toch een vergisting op fust te laten plaatsvinden. Dit zou het kwaliteit en smaakverschil minimaal moeten maken. We zijn heel benieuwd wat jullie vinden van het bier op fust!

  Onze Gouden Collega is vanaf oktober 2016 op fust te krijgen, we laten jullie nog weten waar!

 • Moet je proeven: Gouden Collega met Fenegriek Kaas! 25 september, 2016

  Het motto van Pinterman is ‘Op het goede leven!’. Bij dat goede leven hoort op dit mooie zomerse weekend natuurlijk een koude Gouden Collega. Om het leven nog mooier te maken heeft Esther van Kaaszaak uit Tilburg een kaas uitgezocht die perfect past bij ons bier. Fenegriek van kaasmakerij DeBooij. Al generaties lang worden op deze kaasmakerij de lekkerste kazen gemaakt. Wij raden je aan om eens binnen te lopen bij Kaaszaak en de combinatie van de Gouden Collega met deze bijzondere kaas te proberen.
  image_9

 • Pinterman.nl online 6 september, 2016

  Wist je dat pinterman.nl ook goed op je mobiel te bekijken is? Zo blijf je altijd up-to-date van onze nieuwste biertjes!