Pinterman’s Bierkronieken

Pinterman’s Bierkronieken

De komende weken nemen we je in een 7-delige blog mee in de wereld van het bier. We gaan vertellen over de geschiedenis van bier, het brouwproces en over glaswerk. Je wordt wat wijzer zodat je meteen bij de vrijdagmiddagborrel de blits kan maken met jouw bierkennis. Daarbij krijg je al dorst van het lezen over bier zodat die eerste dadelijk extra goed smaakt.


Bier en zijn glazen – de zoektocht naar het Pinterman glasOptimaal genieten

Zoveel bieren en zoveel glazen. Waarom zijn al die verschillende soorten glaswerk er eigenlijk? Waarom zit pils vaak in een hoog en smal glas terwijl abdijbieren vaak in een kelk of trompetglas zitten? Wat maakt het Duvel glas zo bijzonder? En waarom heeft Pinterman gekozen voor sommeliersglazen? We kunnen alvast verklappen dat dat niet alleen maar is omdat ze mooi zijn.

 

Tips voor bij het proeven

Er zijn in Nederland nog nooit zo veel verschillende bieren op de markt geweest. Van de klassieke Belgische bieren tot de Kraft brouwerijen die vooral de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. Van pils tot quadrupel; er valt enorm veel te beleven aan bier. We maken je wegwijs in het proeven van bier en leggen je uit hoe een bier goed tot z’n recht komt.

 


De Geschiedenis van het Bier

We gooien er een kleine 6000 jaar biergeschiedenis tegenaan. Hoe is het bier uitgevonden en hoe heeft het zich ontwikkeld door de eeuwen (millennia) heen? Welke volkeren genoten er allemaal van het gerstenat? Via de Sumeriërs en Egyptenaren, langs Romeinen en monniken, van Beieren naar Tilburg.

 

Het BrouwprocesHet brouwproces

In het laatste deel van deze blogserie nemen we je mee naar het brouwproces. We leggen uit wat mouten en hops doen, wat maischen en schroten is. En waarom er gekookt, gefilterd en vergist wordt. Na het lezen van deze blog weet je hoe bier gebrouwen wordt en zou je
zelf aan de slag kunnen!

 

De komende weken posten we elke vrijdagmiddag een kort verhaal. Met leuke weetjes en tips rondom bier om met goede zin aan je weekend te beginnen.

 

Op het goede leven!

.

img_3961