Waar op te letten bij je thuisproeverij?

Waar op te letten bij je thuisproeverij?

 

Vier tips voor het proeven van bier

 

Stel je hebt een paar schitterende kraftbiertjes in huis gehaald en het moment komt eraan. Vrijdagmiddag, weekend voor de deur en goeie zin om lekker te prúúven. Hierbij 4 tips om je bier het best tot zijn recht te laten komen:

 

#1 Fles rechtop

 

Een aanzienlijk deel van het kraftbier is met gisting op de fles. Zo’n fles zet je het liefst minstens een dag voor consumptie rechtop in de koelkast. Dan ontstaat de mogelijkheid dat het gistdepot naar de bodem van de fles zakt. Ook is het bier dan egaal in temperatuur wat de smaakbeleving en het gedrag van de koolzuur goed doet.

 

#2 Let op de drinktemperatuur

 

Houd er rekening mee dat de meeste koelkasten een temperatuur van 4°C hebben. Temperatuur van het bier doet erg veel met smaak. De ideale drinktemperatuur is per bier verschillend. Met name bij zwaardere bieren ligt de ideale drinktemperatuur meestal hoger, rond 8° á 12°C. Haal dan het flesje iets eerder uit de koelkast zodat het bier kan opwarmen tot de juiste temperatuur bereikt is.

 

#3 Gist of geen gist?

 

Door de nagisting op de fles wordt er een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Hierdoor kan er extra druk ontstaan in de fles. Open het flesje daarom met beleid. Houd bij de start van het schenken het glas schuin zodat het bier langs de binnenzijde van het glas naar beneden stroomt. Langzaam inschenken zodat het gist niet in het glas terecht komt. Stop met schenken zodra je een vlokje gist uit de fles ziet komen.

 

Het komt ten goede aan de helderheid van het bier als je het gistdepot niet in het glas schenkt. Mocht er, per ongeluk, wel wat gistdepot zijn uitgeschonken? Geen probleem. De smaak zal iets anders zijn, maar de gist is zeker niet schadelijk. Gist is rijk aan vitamine B en daarmee nog gezond ook! In België is het meer gebruikelijk de gist mee te drinken. Zo worden daar bovengistende bieren bij bepaalde cafés zelfs geschonken met een afzonderlijk klein glaasje om de gist los te kunnen proeven en naar wens aan het bier toe te voegen. De mate van gist die je toevoegt aan het bier is een persoonlijke keuze en leuk om mee te experimenteren.

 

#4 Drinkvolgorde en neutraliseren

 

En nog een belangrijke tip, let op de volgorde en combinatie van de verschillende bieren die je proeft! Doorgaans is het handig om op te bouwen in alcoholpercentage en donkerte van het bier, maar dat geldt niet altijd. Na een erg bitter biertje moeten je smaakpapillen bijvoorbeeld even revalideren, los van alcoholpercentage of kleur. Tussendoor wat neutraliseren met een stokbroodje met zacht beleg en een glasje water is altijd een aanrader!

 

Het zijn een paar kleine tips, maar die kunnen er net voor zorgen dat je bier het best tot zijn recht komt. Jij nog goede proeftips? Laat ze weten! En proost voor het weekend!

 

Op het goede leven!

 

img_3961