Pinterman

Optimaal genieten

Optimaal genieten

Elk biertype heeft een voorkeurglas waar het uit gedronken kan worden en elk merk heeft vaak ook een of meer glazen in zijn assortiment. Hier kan je meer lezen over de basiskenmerken van glaswerk zijn en wat hier de gedachte achter is.

fluit glasOndergistende bieren zoals pilsener drink je uit een hoog en smal glas. Het glas loopt van onder naar boven iets breder uit. Deze glazen zijn zeer geschikt voor pils, omdat ze ruimte bieden voor een flinke schuimkraag en het dunne glas zorgt voor een licht mondgevoel.

kelk glasAbdijbieren worden doorgaans gedronken uit een kelk of trompetglas. Dit glas loopt breed uit om de aroma’s goed tot hun recht te laten komen. Het glas is breed genoeg om tijdens het nemen van een slok je neus boven het bier te hebben. De dunne schuimlaag houdt de aroma’s in het bier.

chouffe glasZware blonde bieren drinkt men uit een tulpglas. Dit glas loopt eerst breed uit en bolt daarna terug. De terugbolling dient ertoe om de aroma’s goed te verdelen in het glas. Duvel is een voorbeeld van een zwaar blond bier. In het Duvel-glas is op de bodem ook een “D” gegraveerd. Deze oneffenheid op de bodem zorgt voor het constante vrijkomen van koolzuur. Je zou eens moeten proberen om een Duvel in een pilsglas te vergelijken met een Duvel in een tulpglas. Je zult de smaak en aromaverschillen proeven.

NaamloosPinterman kiest voor het sommeliersglas. Dit is het ultieme proefglas. Het glas is dun, het glas loopt breed uit en is vrij ondiep om alle aroma’s direct naar boven te laten komen. Vervolgens loopt het glas terug om de aroma’s goed te verdelen en in het glas te houden. De hoekige vorm zorgt ervoor dat er makkelijk ‘leven’ in het bier komt. Je hoeft maar even te walsen. Nadat het glas weer smaller geworden is loopt het nog een keer breed uit. Zo komen de aroma’s de neus in zonder dat je er veel van verliest of geuren van buiten het glas ruikt. Los van het type bier, wanneer je het volledige smaakkarakter van een bier het beste wil beoordelen, is het sommeliersglas je vriend!

Voorbereiden op het proeven

Bier met gisting op de fles zet je het liefst minstens een dag voor consumptie rechtop in de koelkast. Dan ontstaat de mogelijkheid dat het gistdepot naar de bodem van de fles zakt. Houd er rekening mee dat de meeste koelkasten een temperatuur van 4°C hebben. De ideale drinktemperatuur is per bier verschillend. Met name bij zwaardere bieren ligt de ideale drinktemperatuur meestal hoger, rond 8° á 12°C. Haal dan het flesje iets eerder uit de koelkast zodat het bier kan opwarmen tot de juiste temperatuur bereikt is.

Door de nagisting op de fles wordt er een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Hierdoor kan er extra druk ontstaan in de fles. Open het flesje daarom met beleid. Houd bij de start van het schenken het glas schuin zodat het bier langs de binnenzijde van het glas naar beneden stroomt. Langzaam inschenken zodat het gist niet in het glas terecht komt. Stop met schenken zodra je een vlokje gist uit de fles ziet komen.

Het komt ten goede aan de smaak en helderheid van het bier als je het gistdepot niet in het glas schenkt. Mocht er, per ongeluk, wel wat gistdepot zijn uitgeschonken? Geen probleem. De smaak zal iets anders zijn, maar de gist is zeker niet schadelijk. Gist is rijk aan vitamine B en daarmee nog gezond ook! In België is het meer gebruikelijk de gist mee te drinken. Zo worden daar bovengistende bieren bij bepaalde cafés zelfs geschonken met een afzonderlijk klein glaasje om de gist los te kunnen proeven en naar wens aan het bier toe te voegen.

Proost en op het goede leven!

Optimaal genieten